Політичні процеси в країнах ЄС у контексті регіоналізації міжнародних відносин

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2024

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

У статті розглянуто основні сучасні політичні процеси в Європейському Союзі, які характеризуються тенденціями до регіоналізації міжнародних відносин, які якісно змінили роль регіонів в нинішній політичній архітектурі ЄС і дозволили стверджувати про формування Європи регіонів. Досліджено алгоритм трьох основних варіантів процесу переходу від «Європи держав» до «Європи регіонів», розпочатого наприкінці 60-х pр. XX ст., який привів до виокремлення прикордонних і транскордонних регіонів, а з часом – і великих міжрегіональних об’єднань: радикальна інтерпретація у сенсі відмирання національної держави та формування Єдиної Європи двох рівнів – наднаціонального та регіонального; інтенсифікація міжрегіонального співробітництва та горизонтальна інтеграція через ігнорування старих кордонів усередині ЄС; трирівнева Європа, де кожний рівень наділений відповідними повноваженнями на основі принципу субсидіарності: ЄС–національна держава–регіони (вертикальна інтеграція). Встановлено, що третій варіант найадекватніше відображає ситуацію, що склалася, за якої регіони набувають дедалі більшого економічного та політичного значення, але національні держави ще потрібні для забезпечення інтересів своїх громадян і організацій через нерівномірність економічного розвитку. Констатовано, що максимально важливе використання реґіональних ресурсів повинно базуватися на врахуванні специфіки конкретного району: всі райони й повинні бути різними, щоб у кінцевому результаті з’явилися не просто певна кількість регіонів, а складні структури співробітництва, такий підхід відображає прагнення реґіонів ЄС до більшої автономії. Зроблено висновок про те, що сучасні політичні процеси в ЄС характеризуються тенденцією до регіоналізації міжнародних відносин, яка якісно змінила роль регіонів в нинішній політичній архітектурі ЄС, а реґіональна політика повинна сприяти вибору оптимального розподілу ресурсів окремого реґіону, підвищенню його конкурентоздатності, розробляючи конкретні, прив’язані до місця програми із залученням даних реґіональної експертизи.

Опис

Матвієнко, Л. В. Політичні процеси в країнах ЄС у контексті регіоналізації міжнародних відносин = Political processes in EU countries in the context of regionalization of international relations / Л. В. Матвієнко, О. Ю. Кравчук // Успіхи і досягнення у науці. – 2024. – № 3 (3), т. 1. – С. 331–341.

Ключові слова

європейська регіональна політика, європейське транскордонне співробітництво, Європейський Союз, європейські регіони, політичні процеси, регіоналізація міжнародних відносин, регіоналізація, European regional policy, European cross-border partnership, European Union, European regions, political processes, regionalization

Бібліографічний опис