Методичні підходи до прогнозування прибутку підприємства

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2024-04-29

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Економіка та суспільство

Анотація

Розглянуті питання підвищення достовірності оцінювання рівня чистого прибутку на підприємствах з виробництва хлібопродуктів. В роботі були побудовані однофакторні та багатофакторні регресійні моделі за методом найменших квадратів. Приймаючи до уваги наявність мультиколінеарності між факторами, для побудови багатофакторних моделей методом найменших квадратів значення факторів були перетворені за допомогою методу головних компонент. Всі моделі побудовані за методом найменших квадратів за різних причин були усунені від подальшого дослідження. На наступному етапі дослідження побудовані багатофакторні моделі оцінювання рівня чистого прибутку за допомогою методів: k-ближніх сусідів та бінарного дерева рішень. Регресійна модель на основі бінарного дерева рішень пройшла всі перевірки та її можна рекомендувати для прогнозування величини чистого прибутку на підприємствах з виробництва хлібопродуктів.

Опис

Бурлан, С. А. Методичні підходи до прогнозування прибутку підприємства = Methodological approaches to forecasting enterprise profits / С. А. Бурлан, Л. Б. Прокопович // Економіка та суспільство. – 2024. – № 62.

Ключові слова

прибуток підприємства, підприємства з виробництва хлібопродуктів, регресія, метод головних компонент, k-ближніх сусідів, дерево рішення, enterprise profit, bakery enterprises, regression, principal components method, k-nearest neighbors, decision tree

Бібліографічний опис