Правові засади цифрової ідентифікації і репрезентації особистості

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2024

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Стаття присвячена дослідженню деяких проблемних питань, які стосуються цифрової ідентичності, цифрової самоідентифікації особи та цифрового профілю. Пошуком відповідей на ці питання займаються не лише вчені гуманітарного спрямування, але й спеціалісти в сфері державного управління, фінансів, економіки, освіти, філософії і етики, високотехнологічних секторів економіки, оскільки формування цифрової ідентичності – це сфера особистої, корпоративної і національної безпеки. Завданнями дослідження, описаного в статті є визначення на підставі аналізу підходів до цифровізації суспільства, які склалися, можливих проблем в сфері формування цифрової ідентичності особи та виявлення основних шляхів вирішення таких проблем. Зауважено, що в українському законодавстві поки що відсутнє чітке визначення цього поняття, проте воно вже відіграє неабияку роль у всіх сферах життєдіяльності. Проведене аналітичне дослідження по виявленню питань, які характеризують процеси цифровізації суспільства. В ході дослідження аргументовано, що в умовах цифрової економіки, яка припускає повсюдне використання великих масивів даних, особливого значення набуває рішення проблеми контролю над формуванням цифрової ідентичності громадянина. Вважаємо, що єдиний спосіб відновити повний контроль над цифровою проекцією людини – це зробити всі дані про користувача відкритими для нього. Досвід застосування відповідних цифрових профілей породжує нові ризики, які перераховані в представленій статті: втрати цифрового ідентифікатора, високих затрат, відсутності масовості таких проектів через відсутність загальних стандартів. Проблеми цифрової ідентичності, цифрової ідентифікації і цифрового профілю є темами для подальшого серйозного суспільно-правового, професійного та наукового обговорення. Цифрова ідентичність здійснює все більший вплив на життя людини і суспільства. Формування цифрової ідентичності є питанням особистої, суспільної і національної безпеки.

Опис

Гавриленко, Н. В. Правові засади цифрової ідентифікації і репрезентації особистості = Legal principles of digital identification and representation of personality / Н. В. Гавриленко // Актуальні проблеми політики. – Одеса : Гельветика, 2024. – № 73. – С. 162–167.

Ключові слова

інформаційне право, цифровізація, цифровий профіль, ідентифікація, правове регулювання, закон., information law, digitization, digital profile, identification, legal regulation, law.

Бібліографічний опис

Зібрання