Прогнозування раціону харчування людини за допомогою IT – технологій

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2021

Автори

Гетьман, І. А.
Кухтик, Т. В.
Держевецька, М. А.
Getman, Iryna A.
Kukhtyk, Tamara V.
Derzhevetska, Maryna A.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Анотація. Розглянуто питання розробки програмного комплексу для прогнозування раціону харчування людини. Доведено, що проблема здорового харчування є актуальною для нашої країни. Проведено аналіз видів наявних програмних продуктів, їх переваги та недоліки. Встановлено, що користувачі найчастіше цікавляться денним раціоном харчування, ніж використанням інших розрахунків харчування під час розподілу параметрів і обмежень. Проведено аналіз принципів та методів прогнозування раціону харчування. Розглянуто використання формули Гарісса-Бенедикта та градієнтного метода найшвидшого спуску для розрахунку добової норми калорій для людини. Визначено, що математична модель для розрахунку ґрунтується на наступних факторах та інформації з життя людини, для якого буде відбуватися розрахунок раціону: стать людини; вік; зріст; вага; чи включені в її життя фізичні навантаження. Однак не варто забувати про смакові індивідуальні особливості кожної людини, тому головною особливістю розробленої моделі є те, що кожен користувач запропонованого програмного продукту має можливість вибрати зі списку тільки ті продукти, які він вважає кращими для себе, або які не викликають у нього будь-яких алергій і негативного впливу на здоров’я організму. В результаті раціон буде підібраний і побудований для вибраного списку продуктів. Основним завданням є автоматичне наповнення бази даних інформацією про базу продуктів, потім реалізація модифікованого методу для розрахунку денного раціону харчування, які потім можуть бути використані для інших аналогових сайтів (можливо з отриманням прибутку в майбутньому). Зроблено опис проєктування та розробки програмного комплексу, що реалізує прогнозування раціону харчування людини, а також запропоновано керівництво користувача. Для розробки був обраний фреймворк Ruby on Rails, який дозволив у найкоротші терміни реалізувати алгоритм розробленої математичної моделі з огляду на всі сучасні принципи побудови додатків подібного плану.

Опис

Гетьман, І. А. Прогнозування раціону харчування людини за допомогою IT – технологій = Forecasting ration of the human nutrition with the help of IT technology / І. А. Гетьман, Т. В. Кухтик, М. А. Держевецька // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2021. – № 1 (484). – С. 80–85.

Ключові слова

харчування, раціон, метод градієнтного спуску, формула Гарріс-Бенедикта, калорії, білки, жири, вуглеводи, добова норма, продукти, активність, калорійність, здорове харчування, оптимізація, nutrition, diet, gradient descent method, Harris-Benedict formula, calories, proteins, fats, carbohydrates, daily allowance, foods, activity, caloric conten, healthy eating, optimization

Бібліографічний опис

Зібрання