Інститут нейтралітету у міжнародному праві

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2021

Автори

Юн, А. Л.
Yun, A. L.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Юн А. Л. Інститут нейтралітету у міжнародному праві Сьогодні нейтралітет як засіб вирішення конфліктів через переговори і пошук взаємовигідних рішень залишається в міжнародній практиці та доводить свою життєздатність. Проте, інститут нейтралітету потребує перегляду ряду концептуальних основ, що направлені на підвищення його ефективності та ролі у встановленні і підтримці міжнародного миру та безпеки, розширенні сфери його дії і пристосуванні до сучасних міжнародних реалій. З появою нових осередків конфліктів, обумовлених безпосередньо економічними інтересами розвинених країн, нейтралітет держав, що стоять на позиції неучасті у військових конфліктах, знову стає актуальним. У першому розділі під назвою «Теоретичні аспекти генези, змісту та форм нейтралітету як політико-правової категорії» наведені та проаналізовані існуючі дефініції поняття «нейтралітет» та його форми, розглянута генеза становлення та розвитку цього політико-правового явища. Другий розділ «Характеристика постійного нейтралітету як вищої форми його розвитку» розкриває поняття і зміст постійного нейтралітету як найвищої форми нейтралітету, способи його встановлення, можливість членства постійно нейтральних держав у міжнародних організаціях та міжнародно-правову відповідальність, яка настає за порушення цього статусу. У третьому розділі «Інститут нейтралітету в сучасних умовах розвитку міжнародно-правових відносин» йдеться, безпосередньо, про практику реалізації такого міжнародно-правового статусу, як нейтралітет на прикладі конкретних держав, а саме: Швейцарії, Австрії та Мальти, а також про перспективи подальшого розвитку нейтралітету у сучасному міжнародному праві.

Опис

Юн, А. Л. Інститут нейтралітету у міжнародному праві = Neutrality institute in international law : магістерська робота ; спец. 081 “Право“ / А. Л. Юн ; наук. кер. Н. П. Бортник. – Миколаїв : НУК, 2021. – 98 с.

Ключові слова

нейтралітет, постійний нейтралітет, історичне становлення, міжнародно-правовий статус, нейтральна держава, міжнародні організації, міжнародно-правова відповідальність, підтримка міжнародного миру та безпеки, міжнародно-правовий акт, міжнародне право, 081 “Право“, neutrality, permanent neutrality, historical formation, international legal status, neutral state, international organizations, international legal responsibility, support of international peace and security, international legal act, international law

Бібліографічний опис