Сучасні підходи системного аналізу в оцінці підприємницьких ризиків

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Автори

Лугінін, О. Є.
Терлич, С. В.
Антофій, Н. М.
Looginin, Oleg
Terlych, Stanislav
Antofiy, Natalia

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Класифіковані економіко-математичні методі і моделі у прийнятті та прогнозуванні господарських рішень в умовах невизначеності зовнішньої та внутрішньої інформації. Розглянуто два підхода в оцінці ризиків проектів (завдань) при частковій та повній невизначеності інформації. При частковій невизначеності розглянуто такі моделі та економіко-математичні методи їх реалізація: статистичний, аналізу чутливості проекту, визначення точки беззбитковості, оцінки бета-ризику, стохастичного програмування, економетричного прогнозування, оптимізації завдань на основі принципу максимума Понтрягіна, теорії масового обслуговування, оптимізації завдань за деревом рішень, за теорією корисності, за підходом Байєса, за оцінкою «вартість-ефективніст», за моделями імітаційного моделювання, факторного та кластерного аналізу. При повній невизначеності інформації розглянуті методи й моделі на основі статистичних критеріїв Лапласса, Вальда, Севіджа, Гурвіца та теорії ігор за такими методами: парної і множинної гри, одно- та многошагової гри, з часткової та повної невизначеності, з нульової та ненульовою сумами. Надана стисла характеристика цих методів і моделей та сфер їх використання у реалізації господарських рішень для інноваційних проектів і завдань.

Опис

Лугінін, О. Є. Сучасні підходи системного аналізу в оцінці підприємницьких ризиків = The modern approaches of system analysis in risks assessing entrepreneurial / О. Є. Лугінін, С. В. Терлич, Н. М. Антофій // Бізнес-навігатор : наук.-вироб. журн. – 2019. – Вип. 6 (55). – С. 98–104.

Ключові слова

економіко-математичне моделювання, ризик, невизначеність інформації, господарське рішення, economic and mathematical modeling, risk, information uncertainty

Бібліографічний опис