Синтаксичні анормативи у фаховому мовленні

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Автори

Гарбар, І. В.
Гарбар, А. І.
Garbar, I.
Garbar, A.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

У статті проаналізовано найпоширеніші синтаксичні помилки у фаховому мовленні. Зокрема, увагу зосереджено на вживанні віддієслівних іменників на -нн(я), розщеплених присудках, конструкціях з предикативними формами на -но, -то, дієприкметникових зворотах з діячем в орудному відмінку, пасивних конструкціях. Зазначено, що однотипні ланцюжки із віддієслівних іменників призводять до громіздкості висловлювання. Розщеплені присудки вважають анормативами через неправильне семантичне узгодження компо нентів, невдале калькування з російської мови. Зауважено, що активні конструкції є важливою ознакою синтаксису сучасної української літературної мови, а вживання пасивних конструкцій має бути вмотивованим. Речення з предикативними формами на -но, -то варто вживати, коли йдеться про наслідки якихось заходів чи подій у момент мовлення, а дійова особа не згадана. Зазначено, що доречно використовувати активні конструкції, якщо є потреба вказати на дійову особу. З'ясовано відмінності між безпідметовими конструкціями з предикативними формами на -но, -то та підметовими конструкціями з пасивними дієприкметниками. На порушення норм сучасної української літературної мови вказують типові синтаксичні помилки фахового мовлення, які проаналізовані на фактичному мовному матеріалі. Подано нормативні конструкції з предикативними формами на -но, -то, у яких наголошують на результаті певної дій без зазначення дійової особи; речення, у яких замість пасивних дієприкметників ужито предикативні форми на -но, -то; приклади заміни віддієслівних іменників дієприслівниками, особовими формами дієслова, іншими іменниками, предикативними формами на -но, -то тощо. Звернено увагу на розбіжності в поглядах науковців щодо використання синтаксичних одиниць у фаховому мовленні: розщеплених присудків, віддієслівних іменників. Щодо заміни пасивних конструкцій на активні думки науковців одностайні.

Опис

Гарбар, І. В. Синтаксичні анормативи у фаховому мовленні = Syntax anormatics in professional speech / І. В. Гарбар // Наук. вісн. МГУ. Сер. Філологія. – Одеса, 2022. – № 53, т. 1. – С. 33–36.

Ключові слова

синтаксичні анормативи, віддієслівні іменники, розщеплені присудки, активні конструкції, пасивні конструкції, предикативні форми, syntactic anormatics, verbal nouns, nominal compound predicates, active constructions, passive constructions, predicative forms

Бібліографічний опис

Зібрання