The recirculate exhaust gases cooling method of the marine low-speed engine by the aerothermopressor

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Автори

Konovalov, D. V.
Radchenko, M. I.
Maksymov, V. I.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Існує цілий ряд способів і методів зниження викидів шкідливих газів на сучасних суднах. Одним з найбільш ефективних способів зниження викидів оксидів NOx і SOх є використання рециркуляції відхідних газів (EGR-технологія). Недоліком системи рециркуляції відхідних газів є збільшення протитиску через додаткові втрати тиску в скрубері та теплообміннику-охолоджувачі, що впливає на погіршення паливної економічності двигуна. Створення надійного і ефективного теплообмінника для охолодження рециркуляційних газів являє собою складну задачу через відкладення і забруднення, що виділяються цими газами. В представленій роботі проаналізовано ефективність застосування струминного апарату –аеротермопресора в схемі з рециркуляцією відхідних газів для суднового малообертового двотактного двигуна. Аеротермопресор – це двофазний струминний апарат для контактного дисперсного охолодження, в якому за рахунок відведення теплоти від газового потоку відбувається підвищення тиску газу та його охолодження. Розрахунок характеристик двигуна проводився, як на номінальному, так і на експлуатаційному режимах і у всьому можливому діапазоні часткових навантажень. Встановлення аеротермопресора пропонується перед скрубером, що дозволяє зменшити його теплове навантаження. Підвищення тиску в аеротермопресорі на 0,2–0,4 ∙ 105Па (6–12 %) дозволяє зменшити протитиск в системі газовихлопу, а відтак, і зменшити навантаження на вентилятор системи рециркуляції відхідних газів, причому в холодній зоні при навантаженні на двигун вище 75 % застосування вентилятора не потрібно, що додатково дозволяє зменшити питому витрату палива. Параметри відхідних газів, які йдуть на рециркуляцію та процеси їх газодинамічного охолодження в аеротермопресорі розраховували за розробленою методикою та програмою з використанням рівнянь термодинаміки та газодинаміки потоку. Запропоноване схемно-конструктивне рішення дозволяє при високій екологічності застосування існуючої системи рециркуляції відхідних газів забезпечити певне зменшення питомої витрати палива. Визначено, що зменшення питомої витрати палива двигуном при застосуванні аеротермопресора складає 2,5–3,0 г/(кВт∙год) (1,5–1,7 %).

Опис

Konovalov, D. The recirculate exhaust gases cooling method of the marine low-speed engine by the aerothermopressor = Спосіб охолодження відхідних рециркуляційних газів аеротермопресором для суднового малообертового двигуна / D. V. Konovalov, M. I. Radchenko, V. I. Maksymov // Холодильна техніка та технологія : наук.-техн. журн. – Одеса, 2019. – № 3 (55). – С. 144–151.

Ключові слова

Aerothermopressor, Thermogasdynamic Compression, Recirculation, Exhaust Gases, Specific Fuel Consumption, Internal-Combustion Engine, Аеротермопресор, Термогазодинамічна компресія, Рециркуляція, Відхідні гази, Питома витрата палива, Двигун внутрішнього згоряння

Бібліографічний опис