Навчально-методичні матеріали (СМ)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 55
  • Документ
    Французька мова (початковий курс)
    (2017) Сищенко Юрій Анатолійович
    Посібник має головною метою прискорити отримання студентами базових знань з правил читання, лексичного і граматичного матеріалу та їх зіставлення з англійською мовою. Складається з трьох розділів: базового курсу, граматичного довідника і географічних карт. Базовий курс містить вправи для читання, що спрямовують на вдосконалення лексики, і вправи для активізації нової граматики. До граматичного довідника входить відмінювання найбільш поширених дієслів ІІІ групи. Призначено для студентів ІV курсу факультету прикладної лінгвістики, а також як самовчитель для тих, хто починає вивчати французьку мову.
  • Документ
    Floor coverings
    (2020) Смуглякова Марина Костянтинівна
    Навчальний посібник сприяє розвитку навичок усної англійської мови студентів, знайомить студента зі спеціальною термінологією. Головною метою посібника є формування системи знань для читання спеціальної літератури англійською мовою. Посібник містить англо-український словник. Призначено для студентів спеціальності "Дизайн" денної і заочної форм навчання. Може бути використано студентами інших спеціальностей.
  • Документ
    Check Your English for Computing
    (2017) Кириченко Світлана Володимирівна
    Наведено комплекс тестів з англійської мови метою яких є формування у студентів загальних і професійно-орієнтованих комунікативних мовленнєвих компетенцій (лінгвістичної, соціолінгвістичної та прагматичної) для забезпечення їхнього ефективного спілкування в академічному та професійному середовищі; а також сприяння розвитку здібностей до самооцінки та здатності до самостійної роботи, що дозволятиме студентам продовжувати навчання в академічному та професійному середовищі як під час навчання у ВНЗ, так і після отримання диплома про вищу освіту. Призначено для студентів спеціальностей 121 – Інженерія програмного забезпечення; 122 – Комп'ютерні науки та інформаційні технології; 123 – Комп'ютерна інженерія; 125 – Кібербезпека, а також читачів, які цікавляться комп'ютерними науками.
  • Документ
    From the History of Engineering. Refrigerating Plants
    (2016) Кисельова Тетяна Володимирівна; Давиденко Олена Борисівна
    Метою вказівок є формування системи знань для читання спеціальної літератури, розвиток навичок розуміння та аналізу оригінальних текстів, накопичення словникового запасу та розвинення навичок усного мовлення. Призначено для студентів І–ІІ курсів напряму "Енергомашинобудування".
  • Документ
    Turbines at Work
    (2019) Кисельова Тетяна Володимирівна; Давиденко Олена Борисівна
    Метою вказівок є формування системи знань для читання спеціальної літератури, розвиток навичок розуміння та аналізу оригінальних текстів, накопичення словникового запасу, а також розвиток навичок усного мовлення. Призначено для студентів І–ІІ курсів спеціальності "Енергетичне машинобудування".
  • Документ
    Методичні рекомендації з англійської мови для студентів магістратури заочної форми навчання спеціальності «Олімпійський та професійний спорт» : у 2 ч. Ч. І. Лексика та читання
    (2024) Смуглякова Марина Костянтинівна
    Уміщено необхідну інформацію, поради та приклади (з коментарями та відповідями) виконання контрольних завдань на перевірку навичок читання та знання професійної термінології, які можуть бути корисні студентам-магістрам заочного відділення спеціальності «Олімпійський та професійний спорт» при виконанні контрольних робіт та самостійної підготовки до заліку/іспиту. Призначено для здобувачів вищої освіти.
  • Документ
    Focus on Interior Design
    (2024) Смуглякова Марина Костянтинівна; Белоусова Світлана Миколаївна
    Уміщено оригінальні тексти за професійними темами зі спеціальності «Дизайн середовища» та комплекс вправ, які сприяють засвоєнню і перевірці знань фахової лексики та спрямовані на формування і розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності з метою підготовки до вільного спілкування у професійному середовищі. Призначено для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності «Дизайн середовища» для аудиторної та самостійної роботи.
  • Документ
    English Grammar for Law
    (2024) Овсянко Ганна Вікторівна
    Наведено методичні вказівки з теоретичним матеріалом та граматичними вправами з англійської мови. Мета – сформувати у студентів юридичних спеціальностей граматичну компетенцію, удосконалити знання та вміння користуватися граматичними ресурсами мови в рамках певної ситуації для забезпечення їхнього ефективного спілкування в академічному та професійному середовищі; сприяти розвитку здібностей до самооцінки та здатності до самостійного навчання, що дозволятиме студентам продовжувати навчання в академічному та професійному середовищі.
  • Документ
    Методичні вказівки з англійської мови для самостійної роботи студентів 1 та 2 курсів заочного відділення спеціальності «Психологія»
    (2020) Овсянко А. В.; Кириченко С. В.
    Методичні вказівки містять робочу програму дисципліни, методичні вказівки по темам дисципліни, методичні вказівки з граматики дисципліни, методичні вказівки для виконання контрольних робіт та рекомендовану літературу.
  • Документ
    English Grammar for computer science students
    (2021) Кириченко С. В.; Овсянко Г. В.
    Наведено методичні вказівки з теоретичним матерілом та граматичними вправами з англійської мови. Мета – сформувати у студентів граматичну компетенцію, удосконалити знання та вміння користуватися граматичними ресурсами мови в рамках певної ситуації для забезпечення їхнього ефективного спілкування в академічному та професійному середовищі; сприяти розвитку здібностей до самооцінки та здатності до самостійного навчання, що дозволятиме студентам продовжувати навчання в академічному та професійному середовищі. Призначено для студентів спеціальностей: 121 – Інженерія програмного забезпечення; 122 – Комп’ютерні науки; 123 – Комп’ютерна інженерія; 124 – Системний аналіз; 125 – Кібербезпека; 126 – Інформаційні системи та технології, а також читачів, які цікавляться комп’ютерними науками.
  • Документ
    Довідник-практикум з правильного наголошування та вживання слів
    (2023) Петрович Любов Іванівна
    Розглянуто теми, що становлять особливі труднощі українського літературного слововживання: проблемне наголошування слів; розрізнення значень паронімів та семантичних синонімів; уникнення суржику; правильний добір українських відповідників до запозичених слів; правильне вживання прийменникових та інших граматичних конструкцій; розрізнення значень міжмовних омонімів; розуміння та правильне вживання крилатих висловів тощо. «Довідник-практикум з правильного наголошування та вживання слів» містить теоретичний і практичний матеріал. Теоретичний матеріал – це вступні тематичні міні статті та словники труднощів; практичний матеріал – це тренувальні вправи та тестові завдання для закріплення знань і навичок правильного слововживання. Призначено для студентів і викладачів ЗВО, учнів ЗОШ, державних службовців та посадових осіб; усіх, хто прагне підвищити рівень культури усного й писемного спілкування, збагатити свій словниковий запас.
  • Документ
    English for Career Development in Electrical Engineering
    (2023) Давиденко Олена Борисівна; Задорожна Тетяна Павлівна
    Навчальний посібник створено з метою ознайомлення та використання студентами сучасного стилю ділового та наукового спілкування, що необхідно при працевлаштуванні за фахом, складання резюме, супроводжувальних листів та проходження співбесід. Під час роботи з посібником студенти мають оволодіти необхідним лексичним та граматичним матеріалом ділового та академічного стилю у сфері електротехніки та електротехнологій. Призначено для студентів магістерських програм спеціальності «Електротехніка та електротехнології».
  • Документ
    Методичні рекомендації з англійської мови для самостійної роботи студентів 1–2 курсів навчання IT-спеціальностей
    (2022) Кириченко Світлана Володимирівна; Овсянко Ганна Валеріївна
    Методичні рекомендації містять довідникову інформацію та методичні поради за чотирма напрямами: лексика, граматика, читання, письмо, необхідні студентам 1–2 курсів навчання спеціальностей: 121 – Інженерія програмного забезпечення; 122 – Комп’ютерні науки; 123 – Комп’ютерна інженерія; 124 – Системний аналіз; 125 – Кібербезпека; 126 – Інформаційні системи та технології для самостійного опанування навчального матеріалу, виконання контрольних робіт і підготовки до заліку та іспиту. Призначено для студентів вищих навчальних закладів.
  • Документ
    Наукова комунікація як складова фахової діяльності
    (2023) Гарбар Ірина Валеріанівна; Гарбар Андрій Іванович
    Методичні вказівки укладено відповідно до програми навчальної дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» для організації теоретичного та практичного опрацювання змісту модуля «Наукова комунікація як складова фахової діяльності». Основна мета – розширити уявлення здобувачів вищої освіти про українську наукову мову, мовні засоби наукового тексту, розвинути потребу в нормативному використанні засобів наукової мови у різних жанрах наукової комунікації для успішної презентації результатів наукової діяльності. Призначено для студентів денної форми навчання, які вивчають дисципліну «Українська мова за професійним спрямуванням» за всіма напрямами підготовки, всіма спеціальностями освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».
  • Документ
    English Grammar for Psychologists
    (2022) Овсянко Ганна Валеріївна; Кириченко Світлана Володимирівна
    Наведено методичні вказівки з теоретичним матерілом та граматичними вправами з англійської мови. Мета – сформувати у студентів спеціальності «Психологія» граматичну компетенцію, удосконалити знання та вміння користуватися граматичними ресурсами мови в рамках певної ситуації для забезпечення їхнього ефективного спілкування в академічному та професійному середовищі; сприяти розвитку здібностей до само¬оцінки та здатності до самостійного навчання, що дозволятиме студентам продовжувати навчання в академічному та професійному середовищі. Призначено для студентів вищих навчальних закладів.
  • Документ
    Формування мовленнєво-комунікативної компетенції майбутніх фахівців на заняттях з української мови за професійним спрямуванням
    (2023) Гарбар, Ірина Валеріанівна; Гарбар, Андрій Іванович
    У методичних вказівках проаналізовано сутність, шляхи та умови формування мовленнєво-комунікативної компетентності майбутніх фахівців з ураховуванням сучасних освітніх тенденцій. Подано систему вправ і завдань, спрямованих на вдосконалення комунікативних умінь і навичок мовців. Призначено для студентів денної форми навчання, які вивчають дисципліну «Українська мова (за професійним спрямуванням)».
  • Документ
    Культура мовлення
    (2023) Гарбар, Ірина Валеріанівна; Гарбар, Андрій Іванович
    Подано теоретичний матеріал та практичні завдання з дисципліни «Культура ділового мовлення», які мають на меті підвищити загальний мовний рівень майбутніх фахівців, сформувати навички культури усного та писемного мовлення, вміння правильно, точно, у логічній послідовності висловлювати власні думки, встановлювати та підтримувати належний контакт з аудиторією. Система вправ, тестові та комунікативні завдання спрямовані на набуття та вдосконалення мовленнєво-комунікативних умінь і навичок. Призначено для студентів ЗВО, викладачів і всіх, хто прагне підвищити рівень культури усного та писемного мовлення.
  • Документ
    Методичні вказівки з дисципліни «Англійська мова за професійним спрямуванням»
    (2021) Сорокіна, Тетяна Миколаївна
    Викладено питання, пов’язані з вантажно-розвантажувальними роботами в морському вантажному порту, а також ознайомлення з документами, які супроводжують виконання цих робіт. Запропоновані завдання складено відповідно до робочої програми і з урахуванням сучасних методів навчання. Призначено для аудиторної та самостійної роботи студентів за спеціальальністю 271 «Річковий та морський транспорт» освітньої професійної програми «Експлуатація суднових енергетичних установок».
  • Документ
    Говоримо й читаємо українською
    (2022) Петрович, Любов Іванівна; Макєєва, Ірина Борисівна; Калуцька, Ірина Миколаївна
    Цей посібник є допоміжним лексичним джерелом до навчального комплексу для тих, хто вивчає українську як іноземну. Сприятиме розвитку комунікативних навичок, розширенню активного й пасивного словникового запасу. Пропонований посібник складається з двох частин. Перша частина містить тематичні діалоги, тексти для читання з поступовим наростанням складності та післятекстові завдання. Друга частина – це художні тексти для читання (притчі, легенди, казки, гуморески) цікавого та повчального змісту. Призначено для слухачів підготовчого відділення, студентів з початковим рівнем володіння українською як іноземною, розрахований як для аудиторної, так і для самостійної роботи.
  • Документ
    An introduction to information and communication technologies
    (2020) Задорожна, Тетяна Павлівна; Давиденко, Олена Борисівна
    Основною метою методичних вказівок є збагачення активного словникового запасу студентів за фахом та його реалізація у мовленнєвому акті, вміння читати та розуміти оригінальні тексти та застосовувати набуті теоретичні навички і вміння на практиці. Матеріал складається з трьох розділів: Learning Assignments, Supplementary Reading, Appendix. Перший розділ (Learning Assignments) складається з шістьох окремих уроків, що містять базові тексти, лексико-граматичні та комунікаційні вправи. У другому розділі (Supplementary Reading) наведені тексти для додаткового читання з метою поширення лексичного запасу. Третій розділ містить оригінальні тестові завдання для здійснення перевірки та систематизації лексичного та граматичного матеріалу.