Навчання починаючих фехтувальників раціональній техніці пересування та застосування її в змагальній діяльності

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Автори

Самбурська, А. А.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

В даний час як на міжнародних, так і на змаганнях, спостерігається тенденція до зміни техніки пересування провідних фехтувальників. Проаналізувавши результати останніх виступів як провідних фехтувальників на шпагах, так і основного складу виступаючих на міжнародних змаганнях, можна зробити висновок, що при однакових загальних фізичних, швидкісних даних та арсеналу технічних і тактичних прийомів, кращих результатів досягають фехтувальники, які вміють раціонально і ефективно пересуватися на полі бою. Основна роль в досягненні високих результатів зводиться до боротьби за дистанцію. Суть цієї боротьби полягає в тому, щоб, як можна більш непомітно для противника увійти в дистанцію дозволяє виконати результативну атаку, яка виключає можливість застосування суперником захисних дій. Для того, щоб непомітно скоротити дистанцію – ефективніше пересуватися стрибками, а не кроками. Але при пересуванні стрибками змінюється навантаження на ноги – збільшується частота руху ніг і швидкість пересувань, і при цьому потрібно стежити, щоб центр ваги рухався прямолінійно. Отже, потрібно вносити деякі зміни в навчально-тренувальний процес, як діючих спортсменів, так і новачків. Але саме в навчанні новачків потрібно приділяти велику увагу психологічній підготовці в техніці пересування. Вагома так само причина перегляду техніки і тактики пересування, через зміни правил змагань з фехтування на шпагах. Раніше змагання проводились по системі – два попередніх кола, а з 32-х або з 16-ти, проводиться втішний тур – де спортсмени після чергового бою, якщо не потрапляли в наступний тур, мали можливість провести додаткові бої і при успішному проведенні вийти в наступний тур. Зараз змагання проводять по олімпійській системі – попередні бої, а потім тур прямого вибування до фіналу. Відповідно зменшилась кількість проведених боїв, але збільшилася динаміка фехтувального двобою, отже, виникла проблема розвитку спеціальної витривалості і рухових навичок у юних шпажистів, вже на самих ранніх етапах навчання. У зв'язку з тим, що підвищилася динамічність проведених боїв, метою наших досліджень є – розробка нової системи навчання, що дозволяє в найкоротший період часу домогтися цілковитого освоєння техніки пересувань юних шпажистів.

Опис

Самбурська, А. А. Навчання починаючих фехтувальників раціональній техніці пересування та застосування її в змагальній діяльності : магістерська робота ; спец. 017 “Фізична культура і спорт“ / А. А. Самбурська ; наук. кер. О. С. Яцунський. – Миколаїв : НУК, 2020. – 86 с.

Ключові слова

фехтування на шпагах, починаючі фехтувальники, техніка пересування, змагальна діяльність, 017 “Фізична культура і спорт“, fencing on swords, novice fencers, movement technique, competitive activities

Бібліографічний опис