Діалектика взаємин між виробничим та людським капіталом у промисловій сфері

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Автори

Жукова, О. Ю.
Канаш, О. Є.
Парсяк, В. Н.
Zhukova, Olena Yu.
Каnash, Olesia Ye.
Parsyak, Volodymyr N.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Анотація. Останні події в Україні та світі висвітлили цілу низку надзвичайно актуальних проблем, пов’язаних із пошуком джерел економічного піднесення: країн, бізнесів, особистостей в іпостасі підприємців або найманих працівників. Водночас відбувається становлення нового технологічного укладу Індустрія 4.0, що зумовлює зміну усталених бізнес-моделей та значне прискорення інноваційного розвитку країн. На думку авторів, їх розв’язання не є елементарним, адже на тлі подій і актуалізує самостійне наукове відстеження їх взаємодії та наслідків обопільного впливу. Мета статті полягає у візуалізації будови продуктивних сил, їхнього становлення та трансформації крізь призму часу, визначенні кореляції між виробничим та людським капіталом. Виконана студія ґрунтується на застосуванні історико-аналітичного методу й узагальненні відомостей, отриманих за допомогою неформалізованого контент-аналізу доступних електронних та друкованих джерел інформації. Запропонована гіпотеза, за якою економічні ресурси виробництва поділяються на дві групи: виробничий капітал та людський капітал. Кожна з них має власну внутрішню структуру й особливості. Наведено процедуру використання виробничої функції для кількісного вимірювання зміни економічних результатів господарських систем під впливом чинників виробництва, які перебувають у безперервному русі та взаємодії один з одним. Вміщено ретроспективний огляд індустріальних революцій: від першої до четвертої. Наголошено, що такі процеси, як інтелектуалізація та цифровізація економіки радикально трансформують роль людини у виробничому процесі, з її здатністю до праці, та кіберфізичних систем, які дедалі більше перебирають на себе функції товаровиробника, здатного робити справу порівняно швидше, дешевше та якісніше; усталене переконання про використання підприємствами стратегії цінових переваг як безперечної запоруки високого рівня конкурентоспроможності не є нині актуальним. Сформульовано авторську дефініцію поняття «Індустрія 4.0» і аргументи щодо її переваг над визначеннями попередників.

Опис

Жукова, О. Ю. Діалектика взаємин між виробничим та людським капіталом у промисловій сфері = Dialectics of relationships between production and human capital іn industry sphere / О. Ю. Жукова, О. Є. Канаш, В. Н. Парсяк // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2020. – № 2 (480). – С. 115–124.

Ключові слова

економіка, промисловість, продуктивні сили, чинники виробництва, системний підхід, виробничий капітал, людський капітал, economy, industry, productive forces, factors of production, systems approach, production capital, human capital

Бібліографічний опис

Зібрання