Визначення природи економічної безпеки організацій

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Автори

Парсяк, В. Н.
Жукова, О. Ю.
Парсяк, Є. В.
Parsyak, Volodymyr N.
Zhukova, Оlena U.
Parsyak, Egor V.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Анотація. В умовах, коли з низки причин, пов’язаних з наслідками діяльності людини, оточуючий її світ стає дедалі агресивнішим, як ніколи раніше набувають актуальності розробка та реалізація політики безпеки організацій. Це стосується і державних установ, і підприємств, і неприбуткових закладів, які надають, зокрема, освітні послуги. Мета статті полягає у з’ясуванні сутності категорії «економічна безпека», без чого неможливо розпочати рух до вирішення проблем, що супроводжують розробку відповідної концепції та систем захисту організації. Методичну основу дослідження складають неформалізований контент-аналіз та системне узагальнення відомостей, отриманих за його посередництвом з доступних джерел інформації. Виявлено, що економічна безпека має багаторівневу структуру. Це відповідним чином відбивається на специфічних проявах її змісту на кожному з «рівней». Відтак, заходи щодо безпекотворення, які пропонує менеджмент, здатні досягти бажаної мети лише за умов якомога повного врахування виявлених особливостей. Новим концептуальним внеском є доведена взаємозалежність між захищеністю організації та задоволенням потреб суб’єктів, зацікавлених у її зростанні й розвитку. Йдеться про засновників, найманих працівників, споживачів товарів, що продукуються. Обов’язковим є одночасне дотримання кожним з них та всіма разом принципів соціальної відповідальності. Новацією є також пропозиція спостерігати за безпекою, перебуваючи на позиціях системного підходу через прив’язку її до «входу», «виходу» організації та процесу трансформації «входу» у «вихід».

Опис

Парсяк, В. Н. Визначення природи економічної безпеки організацій = Determination of the essence of the organization of economic security / В. Н. Парсяк, О. Ю. Жукова, Є. В. Парсяк // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2018. – № 3–4 (474). – С. 3–12.

Ключові слова

організація, безпека, економічна безпека, рівні економічної безпеки, системний підхід, потреби, организация, безопасность, экономическая безопасность, уровни экономической безопасности, системный подход, потребности, organization, security, economic security, levels of economic security, systems approach, needs

Бібліографічний опис

Зібрання