Соціально-економічні умови інтелектуалізації управління холістичним розвитком підприємства

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Автори

Ареф’єва, О. В.
Полоус, О. В.
Arefieva, Olena V.
Polous, Olga V.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Анотація. В умовах прискорення процесів глобалізації у світовій економіці на перше місце виходять управлінські інновації та шляхи забезпечення інтелектуалізації діяльності сучасних підприємств та компаній, які здатні забезпечити їх подальший холістичний розвиток. Формування та реалізація дієвого механізму управління холістичним розвитком підприємства з урахуванням процесів інтелектуалізації дає йому можливість досягти гідного рівня конкурентоспроможності на всіх ринках та використати доступні переваги сучасних інформаційних технологій. Мета статті полягає у виробленні ефективного механізму управління холістичним розвитком підприємства з урахуванням процесів інтелектуалізації та соціально-економічних чинників макро- та мегарівнів. Методологічну основу дослідження становлять метод порівняння, метод неформалізованого контент-аналізу, графічний метод і метод узагальнення відомостей, отриманих із доступних джерел інформації. Аналіз ключових показників за тематикою проведення дослідження визначив необхідність вироблення новітніх підходів до інтенсифікації виробничої та збутової діяльності, підвищення якості продукції та послуг, пошуку нових ринків збуту та залучення інвесторів вітчизняними підприємствами. Було визначено, що інтелектуалізація діяльності підприємства має базуватися на ефективному використанні інформаційних технологій та інтелектуальних ресурсів (людського капіталу). Новим концептуальним внеском є доведена взаємозалежність між процесом інтелектуалізації діяльності підприємства та його холістичним розвитком. Наголошується на тому, що управління людськими ресурсами як головний носій інтелектуалізації діяльності підприємства носить переважно стратегічний характер, тоді як фінансове управління є переважно операційною функцією, без якої неможлива реалізація інших видів управління. Запропоновано механізм управління холістичним розвитком підприємства з урахуванням процесів інтелектуалізації та соціально-економічних чинників макро- та мегарівнів, який відображає практичні аспекти планування, реалізації та контролю за кількісними та якісними змінами в його функціонуванні.

Опис

Ареф’єва, О. В. Соціально-економічні умови інтелектуалізації управління холістичним розвитком підприємства = Socio-economic conditions of intellectualization management of holistic development of the enterprise’s / О. В. Ареф’єва, О. В. Полоус // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2019. – № 2 (476). – С. 29–36.

Ключові слова

холістичний розвиток, підприємство, інформаційні технології, людський капітал, інновації, інтелектуалізація управління, глобальна економіка, holistic development, enterprise, information technologies, human capital, innovation, intellectualization of the management, global economy

Бібліографічний опис

Зібрання