Метод визначення електричних параметрів явнополюсних синхронних двигунів

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Автори

Пересада, С. М.
Ніконенко, Є. О.
Решетник, В. С.
Peresada, Serhii M.
Nikonenko, Yevhen O.
Reshetnyk, Viktor S.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Анотація. Робота присвячена питанням розробки та дослідження нового методу визначення статичних та інкрементальних індуктивностей, а також значення магнітного потоку постійних магнітів явнополюсних синхронних двигунів із постійними магнітами при самоналаштуванні. Обґрунтовано актуальність розробки методів ідентифікації електричних параметрів явнополюсних синхронних двигунів при самоналаштуванні синхронних електроприводів. Розроблений метод ідентифікації електричних параметрів явнополюсних синхронних двигунів базується на визначенні оцінених значень потокозчеплень двигуна в замкненій системі регулювання струмів із властивостями робастності до неідеальностей інвертора. Для верифікації методу розроблено, виготовлено та налаштовано експериментальну установку з явнополюсним синхронним двигуном із постійними магнітами, а також комплекс програм для дослідження методу ідентифікації індуктивностей і магнітного потоку постійних магнітів двигуна. Установка може застосовуватися для дослідження широкого спектру алгоритмів керування електромеханічними системами з явнополюсними синхронними двигунами з постійними магнітами. Проведене експериментальне дослідження показує, що представлений метод забезпечує визначення статичних та інкрементальних індуктивностей, а також значення магнітного потоку постійних магнітів в умовах самоналаштування явнополюсного синхронного двигуна. Алгоритм ідентифікації має типову структуру сучасних векторно-керованих електроприводів. Він може застосовуватися для підвищення динамічних показників у режимі керування моментом, швидкістю або положенням. Додатково оцінені значення потокозчеплення дають інформацію про насичення магнітної системи синхронного двигуна. З результатів експериментального дослідження випливає, що в досліджуваному явнополюсному синхронному двигуні вплив суміжного струму на потокозчеплення є несуттєвим. Також визначено, що насичення магнітної системи є незначним для робочого діапазону зміни струмів статора. Достовірність та обґрунтованість висновків і рекомендацій підтверджується збігом результатів математичного моделювання з експериментальними даними.

Опис

Пересада, С. М. Метод визначення електричних параметрів явнополюсних синхронних двигунів = Identification method of electrical parameters of the interior permanent magnets synchronous motors / С. М. Пересада, Є. О. Ніконенко, В. С. Решетник // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2019. – № 2 (476). – С. 14–21.

Ключові слова

явнополюсний синхронний двигун з постійними магнітами, оцінювання потокозчеплення, статичні та інкрементальні індуктивності, interior permanent magnets synchronous motor, flux linkage estimation, static and incremental inductances

Бібліографічний опис

Зібрання