Сучасні способи переробки пластикових відходів для зменшення забруднення вод Світового океану

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Автори

Тимошевський, Б. Г.
Шалапко, І. О.
Шалапко, Д. О.
Литвиненко, О. В.
Timochevskiy, B. G.
Shalapko, I. O.
Shalapko, D. O.
Litvinenko, O. V.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Проблема утилізації пластикових відходів є надзвичайно актуальною і має глобальне значення, оскільки світове виробництво пластмас має стійку тенденцію до зростання. У даний час у світі виробляється близько 400 млн т. різних видів пластмас, і, за прогнозами, до 2050 р. всього близько 12000 млн т накопичених пластикових відходів буде викинуто на звалища або в навколишнє середовище. При цьому полімери практично не розкладаються і не гниють, що значно посилює ситуацію, що склалася. У зв’язку із цим розробка ефективних способів утилізації відходів полімерних матеріалів є одним із першочергових завдань світової спільноти. Останнім часом у пресі, наукових публікаціях та патентах з’явилося багато повідомлень про різні напрями та способи переробки відходів полімерних матеріалів у цінні органічні речовини. Одним із таких напрямків є їх термічна та термокаталітична деструкції у вуглеводневі фракції, які після відповідної обробки можуть бути використані як високоякісне моторне паливо. Перспективним методом утилізації цих відходів є піроліз, що вигідно відрізняється від відомих способів утилізації і має додаткову перевагу з точки зору можливості перетворення пластикових відходів у різні види палива (кокс, рідке вуглеводневе та газоподібне паливо). У статті узагальнені відомості про види піролізу полімерів, механізм процесу та паливо, що утворюється. Зроблено акцент на порівняльному аналізі двох основних типів піролізу термічного (некаталітичного) та каталітичного. Наведено характеристики, шляхи та перспективи використання продуктів піролізу пластикових відходів. Подано короткий виклад проблем та перешкод, що впливають на розвиток різних способів отримання палива при піролізі. Ураховуючи той факт, що кількість відходів полімерних матеріалів щорічно збільшується, розробка високоефективної технології їх переробки у вуглеводневі паливні фракції дозволить створити додаткове джерело виробництва моторного палива і частково вирішити проблему його дефіциту, що намітилася останнім часом, а також може стати одним із передових методів очищення вод світового океану від величезних сміттєвих плям, які знаходяться на поверхні океану.

Опис

Сучасні способи переробки пластикових відходів для зменшення забруднення вод Світового океану = Modern methods of plastic waste processing to reduce ocean water pollution / Б. Г. Тимошевський, І. О. Шалапко, Д. О. Шалапко, О. В. Литвиненко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2022. – № 1 (488). – С. 44–50.

Ключові слова

пластикові відходи, піроліз, рідке паливо, крекінг, продукти піролізу, термічний піроліз, plastic waste, pyrolysis, liquid fuel, cracking, pyrolysis products, thermal pyrolysis

Бібліографічний опис

Зібрання