Экологический кризис цивилизации и проблема изменения менталитета человека

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017, 2017

Автори

Штейн, П. В.
Каримбердыев, Р. В.
Shtein, Pavlo V.
Karimberdyiev, Roman V.

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Анотація. Розглянуто проблеми у відносинах суспільства з навколишнім середовищем, що виникли в другій половині ХХ століття. Показано, що успіхи в розвитку промисловості, досягнення в медицині призвели до перевищення народжуваності над смертністю, почався демографічний вибух. Демографічний вибух і розвиток техносфери стали причиною загострення загальносвітових проблем (енергетичної, сировинної, продовольчої, екологічної та ряду інших). Охарактеризовано процес вивчення, усвідомлення та інтерпретації даних проблем вченими. Проаналізовано висновки вчених про зв’язок порушених проблем з безпекою земної цивілізації. Поряд з такими причинами як зростання чисельності населення, вказано так само на відсутність механізмів саморегулювання макропроцесів. Висвітлено роботу ООН у сфері навколишнього середовища й розвитку. Висловлено співчуття, що її зусилля, зокрема, проводяться кожні 10 років конференції, не дають результатів у спробах зупинити катастрофічний сценарій розвитку людства. Висловлено думку, що сучасна господарська діяльність людства багато в чому спрямована на створення штучних, неприродних для людини потреб, що мають своїм наслідком зростаюче навантаження на навколишнє середовище. Підтримується думка багатьох вчених про зміну свідомості людей, їхнього менталітету. Накопичення духовного багатства вимагає набагато менших витрат енергії та ресурсів. Зміну свідомості людей необхідно починати з ставлення до дітей, що повинно змінити хід історії. Історію творять особистості, які виросли в нових умовах.

Опис

Штейн, П. В. Экологический кризис цивилизации и проблема изменения менталитета человека = Ecological crisis of civilization and the problem of changing human mentality / П. В. Штейн, Р. В. Каримбердыев // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2017. – № 4 (471). – С. 103–107.

Ключові слова

окружающая среда, стремительное изменения мира, ИФИАС, Римский клуб, международный институт системного анализа, концепция устойчивого развития, навколишнє середовище, стрімка зміна світу, ІФІАС, Римський клуб, міжнародний інститут системного аналізу, концепція сталого розвитку, environment, IFIFR, the Club of Rome, the International Institute for System Analysis, the concept of sustainable development

Бібліографічний опис

Зібрання